Alexa Certify

BLOG

Celje- grad grofova

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/celje-grad-grofova-112913-750x250.jpg

Celje- grad grofova

Туристичке дестинације , 0 Коментара Mar 13, 2023

Када се просечном становнику нашег региона спомене Цеље, град у Словенији, прва асоцијација би највероватније била позната компанија за израду накита -  Златарна Цеље. Традиција златарства у овом граду је веома дуга (фирма је основана 1844. године), али је цељско благо много разноврсније и племенитије од самог злата.

Цеље је трећи по величини град у Словенији са око 38.000 становника. Лежи на ушћу реке Воглајне у Савиње, између шумовитих брда, у пределу познатом као Цељска котлина. Град је удаљен 70 км од Љубљане и 60 км од Марибора, са којимa је добро повезан аутопутем А1.

За Цеље се заиста може рећи да је антички град, јер се средњовековно насеље развило на остацима римске Целеие, односно античког келтског насеља Келеја.

Први пут се у записима помиње 1122. године, а за време грофова Цељских насеље је доживело велики привредни и административни процват. Богата историја града дефинисала је и водила локалне становнике, који се с поштовањем сећају и чувају вредне елементе прошлости.

До старог града, који се налази у непосредној близини Цеља, стиже се пешице, из самог центра града. Средњовековни дворац који вас први дочека, сведок је саге о грофовима Цељским.

Некада је био највећа тврђава у Словенији коју су подигли грофови Вовбржани у 13. веку, а данас је дивна туристичка атракција, једно од најпосећенијих места у околини. Фестивали, музички концерти, културно-историјски програми, организација романтичних венчања, све то привлачи посетиоце током целе године, а посебно у летњој сезони.

Цељска катедрала је веома значајан готички споменик подигнут почетком 14. века и од тада је више пута преправљан и обнављан. Последњи радови изведени су 1858. године када је катедрала добила свој данашњи неоготички стил.

У старом центру града налазе се и друге знаменитости попут Цељског дома, Словеначког народног гледалишча, Протасијевог двора, Сломшковог трга...

Да ли волите одмор у природи? Зелена река Савиња нуди вам бројна купалишта, уз пут до Логарске долине.

За љубитеље тишине, дугих шетњи, вожње бициклом или пецања, Шмартинско језеро је савршено. Смештено недалеко од центра града, идилично језеро нуди широк спектар могућности за одмор, забаву и рекреацију. Лепо уређене шумске стазе, чисте плаже, пријатни барови, две високе скакаонице, могућност изнајмљивања педалина, чамаца и кајака.

И за љубитеље планина, Цеље има богату понуду. Цељска Коча је шумовито брдо и атрактивно излетиште до којег се може стићи бициклом, аутомобилом или пешке. Сам хотел нуди ресторан са националним јелима, пустоловни парк и wellness центар који укључује сауну, базен и масажу. Добро одржаване пешачке стазе привлаче авантуристе, истраживаче, планинаре и бициклисте.

Сам град Цеље може се похвалити великим градским парком, урбаном шумом површине 94 хектара. У градској шуми, поред ходања по трим стази, трчања, вожње бицикла, можете тренирати и у теретани на отвореном, а деца имају свој посебан простор, дечије игралиште. Једна занимљивост у вези са Градском шумом је да се ту налази највећа кућица на дрвету у Словенији. Необична дрвена грађевина привлачи разне посетиоце, од деце, школских екскурзија, до туриста жељних новог искуства рекреације у природи.

За истински доживљај Цеља, са живописних улица старог града, морате погледати музеје и галерије које вас маме на уметничку и историјску шетњу. Град грофова кроз софистициране изложбе прича приче од праисторије до антике, од времена грофова Цељских до барока, до модерног доба.

Међу занимљивијим грађевинама у центру града је зграда Градске куће из 17. века. Специфичност је ренесансно језгро и класицистичка фасада са балконом ослоњеним на осам стубова. У првој половини 19. века зграда је преуређена за градски магистрат, а данас се у њој налази Музеј новије историје Цеља и једини дечји музеј у Словенији, Херманова јазбина.

Архитектонском обновом 2009. године, градска пијаца је модернизована и центар је градских дешавања. Добро снабдевена градска пијаца једно је од популарних градских окупљалишта, где можете пронаћи и пробати многе локалне специјалитете. Нуди широк избор свежег воћа и поврћа, меса и млечних производа, а најбољи дан за посету је субота, када се отвара еколошка пијаца.

У центру града можете посетити бутике познатих цељских дизајнера, куповати домаће производе, накит и сувенире, а инспирацију за поклоне потражити у уметничким галеријама. У малој четврти око трга налазе се сликарски атељеи и радионице, а место за излагање њихових радова је оближња галерија АQ.

Цеље има и низ великих модерних тржних центара у којима се преплиће понуда продавница, ресторана, кафића и забаве, од биоскопа до дечијих играоница и тематских анимација.

Аутобуска станица Цеље налази се у Ашкерчевој улици 20, око 850 м од центра града.

Ред вожње укључује поласке за многе локалне и међународне локације. Портал BusTicket4.me  има поуздан претраживач преко којег можете лако доћи до информација о различитим дестинацијама, а и једноставно се може купити аутобускa  картa.

Популарне аутобуске линије зa које je укључена  повратна карта.

Тузла-Цеље

Сребреник-Цеље

Сарајево - Цеље

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА