Alexa Certify

BLOG

Sijarinska Banja - Mesto jedinstvenih gejzira u Evropi

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/sijarinska-banja-mesto-jedinstvenih-gejzira-u-evropi-112208-750x250.jpg

Sijarinska Banja - Mesto jedinstvenih gejzira u Evropi

Turističke destinacije , 0 Komentara Jun 28, 2022

Sijarinska Banja je gradsko naselje u opštini Medveđa u Jablaničkom okrugu, na jugu Srbije. Nalazi se na 52 km od Leskovca i 330 km od Beograda, na ukrštanju puteva Leskovac — Priština, na obalama reka Banjska i Jablanice u podnožju planine Goljak.

Banja poseduje 18 izvora mineralne vode različitog fizičko-hemijskog sastava i temperature od 32-72 °C. Posebnu lepotu i atrakciju predstavljaju gejzeri tople vode, jedinstveni u Evropi, čiji vodeni stub dostiže visinu od 8 m, pored koga se nalazi novoizgrađeni kompleks manjih bazena i fontana.

Banja nosi naziv po planinskom raštrkanom selu Sijarini. Otkad i otkud potiče ovo ime nije utvrđeno. Po jednom predanju dolazi od “Sija Irina” (ili Jerina) - koja je, u doba Vizantije, bila velikašica i gospodarica ovog kraja, sestra Justinijanove žene, carice Teodore. Inače, ima mnogo tragova koji govore da je ovaj kraj u antičko doba bio naseljen i imao intenzivan život i to prvo u doba rimske imperije, a kasnije i Vizantije. Postoje iskopine u selima Geglja, Bučumet, Svinjarnica, Radinovce i Zlata, pa onda rudnik Lece, Caričin grad - po nekim istoričarima, prestonica cara Justinijana 527—565 (Justiniana Prima) sagrađena je 536. godine, a nedaleko je i Novo Brdo.

Vreme kad je banja pronađena, odnosno od kada se voda termalnih izvora počela da upotrebljava u lečenju, ne može se tačno utvrditi. Verzija da datira iz doba Rimljana, izgleda, nije opravdana. Ona se zasniva na nazivima “Rimski rov” i “Rimski bunar”, ali način zidanja, na primer, “Rimskog rova” nije iz tog perioda, već više odgovara dobu Nemanjića. Ima podataka da se za vreme kralja Milutina (1282—1321) znalo za ovu banju. U samoj banji nema tragova razvijenog života u prošlosti. Međutim, van svakog spora je da ova banja predstavlja veliku vrednost i da je davnog porekla. NJeno podizanje u novije vreme vezano je za kralja Milana (1854—1901), koji je po okolnim selima naselio Crnogorce, da bi branili tadašnju granicu od Turaka i Arnauta, a Arnautima u Sijarini podigao džamiju i otvorio školu.

Jablanički kraj, kao vulkanski predeo, povezan nizom slojeva zemlje koji nose u sebi raznovrsne rude, ima i mnogobrojne dubinske mineralne vode. Tako, na primer, u selu Tularu postoje izvori hladne kisele i kisele sumporovite vode poznati kao Tularska banja. U Sijarinskoj Banji ima mesta kroz koja unutrašnja vrelina zemlje, kroz vrelinu mineralnih izvora, napolje izbija. Takvi izvori, poznato je, izbijaju u blizini vulkanskih stena. Ovde, vreli mineralni izvori izlaze iz andezita, vulkanske stene koja je nastala izbijanjem lave iz dubine, pa se po površini slivala i skamenjivala.

U Sijarinskoj banji, na dužini od samo 800 metara ima više od 20 izvora termomineralne vode različite temperature, sastava i terapijske vrednosti. Ovi izvori predstavljaju veliko prirodno bogatstvo. Zona ovih izvora zauzima površinu od 3,2 hektara. Sijarinska Banja ima 23 do sada utvrđena, kaptirana, hemijski analizirana i registrovana izvora.

Turizam je razvijen kroz banjsko lečenje ali i rekreativno kupanje i obilazak okolnih turističkih atrakcija.

Portal www.busticket4.me u sistemu prodaje nudi mogućnost kupovine autobuskih karata do Sijarinske Banje svakodnevnim direktnim linijama iz Sombora, Novog Sada, Beograda i Niša.

SOMBOR – SIJARINSKA BANJA

NOVI SAD – SIJARINSKA BANJA

BEOGRAD – SIJARINSKA BANJA

NIŠ – SIJARINSKA BANJA

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA