Alexa Certify

BLOG

Podgorica za posjetioce i turiste

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/podgorica-za-posjetioce-i-turiste-112891-750x250.png

Podgorica za posjetioce i turiste

Razno , 0 Komentara Nov 29, 2022

Podgorica je glavni grad Crne Gore i samim tim mjesto je susreta i posjeta brojnih putnika namjernika, preduzetnika, diplomata. Grad koji leži na pet rijeka – Morači, Zeti, Ribnici, Cijevni i Sitnici, ime nosi po brdu Gorici, koje se nalazi u samom centru.

Posljednje decenije svjedoče velikom porastu broja posjetilaca i turista Glavnom gradu, te ćemo ovim tekstom pokušati da objedinimo veći dio izletišta i drugih djelova i sadržaja grada vrijednih posjete.

 

Stara Varoš i Sahat kula

 

 

Stara Varoš, smještena na lijevoj strani Ribnice, i dalje u fragmentima čuva arhitektonski stil kakav je bio decenijama, pa i vijekovima unazad. Uske ulice, građevine stare po više stotina godina, džamije iz vremena Osmanlija, Sahat-kula, čardaci, sve je to dio Stare Varoši.

Skoro da nema pjesme o staroj Podgorici i Staroj Varoši, u kojoj se ne spominje Sahat-kula. Jedna je od malobrojnih građevina koja je preživjela njemačko bombardobanje Podgorice u Drugom svjetskom ratu i jedan od rijetkih ostataka prošlosti u savremenoj Podgorici. Kula visine 16 metara nalazi se na Trgu Bećirbega od druge polovine XVII vijeka kada ju je podigao hadži Mehmed-paša Osmanagić.

U Staroj Varoši sagrađena je jedna od najstarijih kuća u Podgorici, čardak Krpuljevića. Kuća je obnovljena, čime je sačuvana arhitektonska cjelina iz vremena Osmanlija. Psebno mjesto u varoši ima Skender Čauševa-Starodoganjska džamija, koja datira iz 15. vijeka.

Značajan primjer orijentalne arhitekture, koji je vremenom dobio nešto izmijenjen izgled, jeste stari hamam, kasnije pretvoren u javno kupatilo, a danas se nalazi ispod novosagrađenog mosta na Ribnici.

 

Most na Ribnici

 

 

Skaline, Sastavci, Most na Ribnici, Ali-pašin most, imena su vrlo lijepog izletišta u centru grada, mjesta gdje se rijeka Ribnica uliva u Moraču. Most na Ribnici najstariji je podgorički most: potiče iz Rimskog perioda, kada se Podgorica zvala Birziminium i kada je kroz nju je prolazio karavanski put. Smatra se da je most uništen 618. godine, prilikom razornog zemljotresa. Obnovio ga je Adži – paša Osmanagić početkom 18. vijeka, pa ga je narod nazvao i Ali – pašin most.

 

Dvorac Petrovića i park Kruševac

 

 

Nekadašnja rezidencija knjaza Mirka Petrovića Njegoša smještena je u Parku Petrovića na Kruševcu. Okružena šumom, tokom ljetnjih mjeseci predstavlja svojevrstnu umjetničku i izložbenu scenu. U parku se nalazi crkva Svetog Velikomučenika Dimitrija.

Prostorije dvorca na drugom spratu služe Centru savremene umjetnosti Crne Gore, dok je prvi sprat ustupljen na korišćenje Fondaciji Petrović-Njegoš, čiji je osnivač princ Nikola Petrović, direktni potomak porodice.

 

Brdo Gorica 

 

 

Park šuma Gorica zeleni je pojas u kojem uživaju rekreativci, oni željni druženja i šetnje, gdje čist vazduh i odsustvo buke čine da zaboravite da se nalazite u gradu.

Crkva Sv. Đorđa nalazi se na ulazu u park. Sagrađena između IX i XI vijeka, svakodnevno okuplja vjernike koji prisustvuju službama, proslavljaju vjenčanja ili porodična krštenja, ali i ljude koji je posjećuju nevođeni vjerskim motivom, već privučeni izuzetnom ljepotom njenog zdanja. Crkvu svetog Đorđa prati misterija u vezi sa tajnim prolazom kod oltara. Naime, prema priči koja oduvijek golica maštu posjetilaca, postojao je tajni prolaz koji je vodio do Duklje ili do obale Morače. Speleolozi su, međutim, istraživali ove navode i nisu ih potvrdili. Tokom burne istorije grada, crkva je nekoliko puta stradala, da bi u XIX vijeku dobila relativno nov izgled, proširivanjem.

 

 

Gorica je popularno izletište Podgoričana i svih posjetilaca grada.  Borovi po kojima je poznata blagotvorno utiču na zdravlje. Na brdu se nalazi mauzolej sa posmrtnim ostacima heroja iz narodnooslobodilačkog rata, spomenik Partizanu borcu.

Mediteranski vrt, avanturistički park, sportski tereni, biciklistička i staze ze šetnju sadržaji su namijenjeni posjetiocima brda po kojem glavni grad Crne Gore nosi ime.

 

Brdo Ljubović

 

 

Brdo Ljubović je hum koji se nalazi u blizini centra Podgorice. Sa svojih 101 metar nadmorske visine, ovo kupasto krečnjačko uzvišenje obraslo borovima i samoniklim vrstama trave i ljekovitog bilja i dalje je manje posjećeno podgoričko izletište u odnosu na park šumu Gorica.

Sa zapadne, južne i istočne strane Ljubović je okružen naseljem Zabjelo, a sa sjevera naseljem Stara Varoš. Podgoričani su i Ljubović, kao i Goricu, pošumljavali tokom druge polovine prošlog vijeka. Na izletištu se nalaze pješačke i biciklističke staze, uređen mobilijar i zelene površine. Atraktivan je za posjetioce tokom čitave godine. U reljefu i pored dobre pošumljenosti jasno štrče krečnjački blokovi, i to na istočnoj i sjevernoj strani uzvišenja, gdje je krečnjačka erozija uzela najviše maha. Na sjevernoj strani uzvišenja nalazi se manja pećina.

 

Dajbabska gora

 

 

Dajbabska gora je brdo iznad prigradskih naselja Podgorice, Zelenike, Zabjela, Gornjih i Donjih Dajbaba   i odličan je vidikivac na Podgoricu sa okolinom. Do vrha brda vodi uređena pješačka staza koja je laka za penjanje i duga pola kilometra. Najpovoljniji periodi za uspon su tokom proljeća, jeseni i zime. Na kraju staze, na visini od 172 m nadmorske visine, nalazi se Toranj za komunikacije.

 

Vodopadi na Cijevni

 

 

Na četvrtom kilometru puta iz Podgorice prema Tuzima, nalaze se vodopadi rijeke Cijevne, jedno od posjećenijih gradskih izletišta. Iako neuporedivo manji, lokalno stanovništvo prozvalo je vodopade “Nijagarinim”, pozivajući se simbolično na poznate sjevernoameričke.

Cijevna je lijeva pritoka Morače, rijeka izuzetno bistre vode, predivnog kanjona koji važi za jedan od najvećih botaničkih lokaliteta u Evropi. Duž rijeke su brojne veće i manje, skrivene pjeskovite plaže, ali i virovi. Vodopadi su visine deset metara i bogati su velikom količinom vode. Ipak, tokom krajem jula ili početkom avgusta, rijeka na mnogim mjestima presuši, pa i vodopadi ostaju bez vode.

Vodopadi na Cijevni sagrađeni su prije oko 150 godina, s namjerom da posluže pokretanju vodenica za mljevenje žita. Građeni su teškom mukom lokalnog stanovništva, čak tri puta, jer su bivali nemilosrdno rušeni silom toka rijeke. Legenda kaže da se nakon trećeg građenja pojavila starica, koja je kazala graditeljima da, između kamena koji postavljaju, stave ovčiju vunu. Kako su oni savjet poslušali, vodopadi su opstali do današnjeg dana, pa iako mlinova više nema, predstavljaju mjesto koje Podgoričani i brojni turisti redovno obilaze. Kanjon Cijevne, koji vodi do vodopada Nijagara, mjesto je koje rado posjećuju ljubitelji splavarenja, kanua, kajakaštva, alpinizma i sportskog ribolova. Uz plažu, u blizini vodopada, nalazi se restoran koji služi tradicionalna jela.

 

Medun i Duklja

 

 

Ostaci drevne Podgorice, Duklja i Medun nalaze se desetak kilometara udaljeni od centra grada.

Bliža je Duklja – tri kilometra sjeveroistočno, sagrađena na ravnom platou kod ušća rijeke Zete u Moraču.

Dukleu su osnovali Rimljani u prvom vijeku nove ere, a postojala je do druge polovine 12. vijeka. Sa 20 hiljada stanovnika, bila je važan kulturni, finansijski, politički i trgovački centar, uređenog vodovoda, kanalizacije i ulica. Danas je Duklja važno istorijsko mjesto i arheološko nalazište, o čemu svjedoče brojni pronalasci arheologa. Prostranih livada, nedaleko od obale rijeke Morače, okuplja izletnike svih generacija.

Na Medunu, 13 kilometara od centra Podgorice, nalaze se ostaci ilirskog grada Meteona, crkva svetog Nikole i rodna kuća crnogorskog vojvode, junaka i književnika Marka Miljanova.

Meteon je nastao krajem IV vijeka prije nove ere i bio jedan od centara ilirskog plemena Labeata, koje je vladalo čitavim skadarskim basenom. Ostaci Medunskog grada, sa očuvanim  kulama i bedemima, uglavnom pripadaju srednjevjekovnom turskom utvrđenju. 

 

 

S uzvišenja na kojem se Medun nalazi, pruža se lijep vidik na Podgoricu. Predio Kuča privlačan je i zbog prvog potpuno označenog panoramskog puta u Crnoj Gori, “Krug oko Korita”, koja može biti vožena automobilom ili biciklom. Ruta počinje u Podgorici, a vodi u planinsku oblast Kuča, do same litice čudesnog kanjona Cijevne. Kučka korita su udaljena 33 kilometra od grada, a nalaze se na 1.400 metara nadmorske visine. Kučke pedence su izazovne za bicikliste, a nagrada je izuzetan vidik na Skadarsko jezero, Lovćen i okolne planine.  

 

Kao agencija čija je djelatnost online prodaja autobuskih karata, nudimo Vam direktne polaske ka Podgorici iz sljedećih gradova:

Beograd - Podgorica: https://busticket4.me/MNE/1213-1121-132-0-0/0-1/Beograd-Podgorica/

Niš – Podgorica: https://busticket4.me/MNE/1243-1121-132-0-0/0-1/Nis-Podgorica/

Novi Sad – Podgorica: https://busticket4.me/MNE/1214-1121-132-0-0/0-1/Novi_Sad-Podgorica/

Sarajevo – Podgorica: https://busticket4.me/MNE/1309-1121-132-0-0/0-1/Sarajevo-Podgorica/

Dubrovnik – Podgorica: https://busticket4.me/MNE/1346-1121-132-0-0/0-1/Dubrovnik_-Podgorica/

Split – Podgorica: https://busticket4.me/MNE/1349-1121-132-0-0/0-1/Split-Podgorica/

Skoplje – Podgorica: https://busticket4.me/MNE/1357-1121-132-0-0/0-1/Skoplje-Podgorica/

Tirana – Podgorica: https://busticket4.me/MNE/1754-1121-132-0-0/0-1/Tirana-Podgorica/

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA