Alexa Certify

BLOG

Ohridski biser - tajna endemske vrste

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/ohridski-biser-tajna-endemske-vrste-112795-750x250.jpg

Ohridski biser - tajna endemske vrste

Razno , 1 Komentara Jul 27, 2022

Uvršten u kulturnu baštinu UNESCO-a, Ohrid je grad grandioznih arheoloških otkrića, ranohrišćanskih bazilika i mnogobrojnih pravoslavnih crkava – legenda kaže da broji 365 crkvenih objekata, po jedan za svaki dan u godini. 

Uz najbolje očuvanu i najpotpuniju cjelinu antičke gradske arhitekture ovog dijela Evrope, Ohrid čuva i filigransku tajnu – samo je rijetkima dozvoljeno da znaju kako nastaje čuveni ohridski biser.

Ponešto, ipak, znamo – pravi se od krljušti endemske vrste ribe, plašice, koja pliva samo u Ohridskom jezeru. 

 

 

Smaragdnozelena voda Ohridskog jezera dom je 212 poznatih vrsta endemskih biljaka i životinja, no porodice Filev i Talev posljednjih stotinu godina upravo od krljušti plašice stvaraju tajni sastojak emulzije kojom se biser premazuje najmanje u osam slojeva dajući im poseban sjaj. Svaki sloj se mora osušiti prije nanošenja sljedećeg, što može trajati između 45 minuta i sat vremena. Ostali sastojci emulzije, međutim, tajna su koja se čuva generacijama.

Istorija ohridskih bisera datira iz 1920. godine kada je, navodno, ruski vojnik koji je boravio u Ohridu prenio Makedoncima tajni recept izrade bisera koji je pripadao njegovoj porodici. Tehnika se kroz generacije prenosila samo usmeno i to isključivo muškim nasljednicima.

Dok se vijek trajanja bisera procjenjuje na 150 godina, porodica Talev kaže da ohridski biseri traju vječno s obzirom na to da im je sastav od apsolutno organskog materijala. I ne samo zato, već upravo stoga što krljušt plašice štiti biser od trošenja koje prouzrokuje znoj osobe koja ih nosi.

U posljednjih nekoliko decenija, blistavi biseri iz Ohrida postali su jedan od najprepoznatljivijih zaštitnih znakova Sjeverne Makedonije. Vrijedi pomenuti da su ih nosile brojne evropske kraljevske dame, poput danske kraljice Margarete II, britanske kraljice Elizabete II i princeze Dajane. 

 

 

Biser je simbol ljepote, ljubavi, braka, bogatstva, nevinosti i savršenstva. Može da bude i povod posjete Ohridu. Svakako, mnogo je dobrih razloga za odlazak u Ohrid.

Kao agencija čija je djelatnost online prodaja autobuskih karata, nudimo Vam direktne polaske ka Ohridu iz sljedećih gradova:

 

Autobuska stanica u Ohridu nalazi se na adresi 7-mi Noemvri, Ohrid 6000 (Google Maps).

Kontakt telefon stanice je +389 (0)46 260 339. 

 

Komentari

Dobromir

06.07.2022

Убава

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA