Alexa Certify

BLOG

NOVO MESTO - Grad na pola puta između Ljubljane i Zagreba

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/novo-mesto-grad-na-pola-puta-izmedju-ljubljane-i-zagreba-111317-750x250.jpg

NOVO MESTO - Grad na pola puta između Ljubljane i Zagreba

Turističke destinacije , 1 Komentara Aug 19, 2019

Novo Mesto je jedan od većih gradova u Sloveniji i najvažnije naselje djela države između Ljubljane i Zagreba. Novo Mesto je i upravno središte istoimene opštine.

Područje je naseljeno još od praistorije. Međutim, tek 1365. godine se iznad Krke osniva tvrđava, prvobitno poznata kao Rudolfovo po osnivaču Rudolfu IV Habzburškom.

Novosonovano naselje se zbog dobrog položaja brzo počelo razvijati, ali su seljačke bune, zaraze i razvoj južnije postavljenog Karlovca tokom 16. vijeka doveli do nazadovanja mjesta. Ovakvo stanje trajalo je do 18. vijeka, kada se ponovo javlja razvoj trgovine i zanatstva. Razvoj se nastavio i u 19. vijeku osnivanjem brojnih kulturnih ustanova, prve industrije i prolaskom željeznice.

Novo Mesto je više vjekova bio u posjedu Habzburgovaca, a 1918. godine ono dobija današnji naziv I priključuje se Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije Jugoslavija, da bi danas bio jedan od vodećih gradova Slovenije.

Novo Mesto je jedan od slovenačkih gradova sa najburnijim razvojem tokom poslednjih godina. Razlog ovome je razvoj saobraćajnih veza Slovenije sa Istokom, koje su se očitovale izgradnjom savremenog auto-puta pored naselja. Zahvaljujući dobrom položaju u gradu se razvila prvenstveno laka industrija, ali i industrija vozila i kozmetička industrija.

Zagreb - Novo Mesto

Ljubljana - Novo Mesto

Banja Luka - Novo Mesto

Beograd - Novo Mesto

Brčko - Novo Mesto

Doboj - Novo Mesto

Sarajevo - Novo Mesto

Tuzla - Novo Mesto

Zenica - Nomo Mesto

Komentari

radenkovic stefan

21.09.2019

preko skole sam odlazio u novo mesto da radim u doljenjsku odusevljen boravkom i radom od prvog oktobra odlazim da studiram gastronomiju i radim koliko mi slobodno vreme dozvoli

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA