Alexa Certify

BLOG

LJUBLJANA

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/ljubljana-111111-750x250.jpg

LJUBLJANA

Turističke destinacije , 0 Komentara Mar 11, 2022

Ljubljana je glavni i najveći grad Slovenije. Gradska opština Ljubljana jedna je od 11 gradskih opština u zemlji.

Grad leži na rijeci Ljubljanici, približno 10km od uliva u Savu. Istoričari se ne slažu o izvoru imena Ljubljana. Po mišljenju nekih, izvor treba tražiti u riječi ljubljena, drugi smatraju da je u pitanju staro božanstvo Laburus, treći tvrde da je riječ došla iz latinskog izraza za rijeku koja poplavljuje, aluviana. Neki, pak, misle da potiče od njemačkog Laubach – mlačni potok.

Ako želite da posjetite ovaj grad, koji po izgledu i arhitekturu liči na Beograd, daćemo Vam nekoliko predloga šta da posjetite:

 

Zmajski most 
Prvi je ljubljanski armirano-betonski most i u tom periodu bio je najveći ovog tipa u Evropi. Na njegova četiri kraja postavljena su četiri zmaja raširenih krila. 

 

Mesarski most
Specifičan je po dvije stvari: ukrašen je ljubavnim katancima na obje ograde i skulpturama Satira, Prometeja, Adama i Eve.


Tivoli park
U Ljubljani se nalazi približno 30 hektara parkova. Najveći dio te površine zauzima park Tivoli s površinom od 17,5ha. Ostatak površine zauzima 28 manjih parkova. Na njegovoj površini sagrađen je i Tivoli dvorac, a ispred njega, na širokoj stazi izložene su fotografije sa motivima iz cijelog grada.

 

Ljubljanski dvorac
Moćni srednjovjekovni dvorac, simbol slovenačke prijestojnice, zanimljiva turistička atrakcija, odlično šetalište. Pogledajte kratak video o ovom mjestu:

 

Prešernov trg
Trg je dobio svoje današnje ime 10. oktobra 1905. godine, kada je na njemu postavljen bronzani spomenik slovenačkom slavnom pjesniku Francu Prešernu.


Tromostovje
Set koji čine tri mosta na Prešernovom trgu u centru Ljubljane, na rijeci Ljubljanici. Dva mosta su namijenjena pješacima, dok je jedan bio namijenjen vozilima. Povezuje Prešernov trg i Stritarjevu ulicu.


Kupite kartu i posjetite ovaj fantastičan grad:

Beograd - Ljubljana

Novi Sad - Ljubljana

Sarajevo - Ljubljana

Sremska Mitrovica - Ljubljana

Busticket4.me uvijek sa Vama!

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA