Alexa Certify

BLOG

Kotor

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/kotor-343-750x250.jpg

Kotor

Turističke destinacije , 6 Komentara Apr 20, 2021

Okružen liticama Lovćena i Orjena, Kotor je grad smješten na kraju Bokokotorskog zaliva koji gotovo svakog posjetioca ostavlja bez daha. Pogled na zaliv koji često nazivaju i najjužnijim fjordom Evrope ostavlja utisak da je ovo jedno od najljepših predjela na Planeti. Sa jedne strane grada nalazi se more, sa druge rijeka Škurda i brijeg Sveti Ivan na kom je smještena čuvena tvrđava San Giovanni. Jedini je grad istočne obale Jadrana čije je ime uvijek bilo ispisano na svim istorijskim kartama.

Na području kotorske opštine prostiru se gradska naselja Dobrota, Ljuta, Orahovac, Dražin vrt, Perast, Morinj, Kostanjica, Stoliv, Prčanj, Muo, Risan, Bigova i Grbalj.

Kroz svoju dugu istoriju Kotor je oduvijek bio središte spajanja različitih kultura što ga je činilo jedinstvenim mjestom za život, na kome stanovnici većinom pravoslavne i katoličke vjeroispovjesti vjekovima održavaju krajnje skladan suživot. Okružen je bedemima koji potiču iz vremena Vizantinaca, Nemanjića i Mlečana i sadrži troje vrata -  vrata sa izlazom na gradsko šetalište i obalu, vrata sa izlazom na rijeku i vrata od Gurdića koja vode prema Trojici i raskrsnici Cetinje – Budva.

Stari grad sačinjavaju veći i manji trgovi i krivudave ulice koje za svakog posjetioca predstavljaju pravi lavirint. Najveći i najznačajniji je Trg od oružja na kom se nalazi renesansna Kneževa palata, jedno od najstarijih pozorišta na ovim prostorima, i barokni toranj za sat iz XVII vijeka.

Kulturno – istorijska riznica Kotora nalazi se na UNESCO-voj Listi svjetske kulturne i prirodne baštine. Najznačajniji spomenik kulture na području kotorske opštine je Katedrala Svetog Tripuna, podignuta 1166. godine što je čini starijom od Crkve Svetog Pavla u Londonu, Crkve Notre Dame u Parizu, Uspenskog hrama u Moskvi, Bazilike Svetog Petra u Rimu kao i od otkrića američkog kontinenta.

Vrlo značajni spomenici su i Crkva Svetog Luke s kraja XII vijeka, Crkva Svete Marije iz XIII vijeka, Crkva Svetog Pavla sa sredine XIII vijeka kao i Crkva Svete Klare u kojoj se čuva biblioteka od oko dvadeset hiljada knjiga i pedeset najstarijih štampanih knjiga do XVI vijeka, poznate pod nazivom inkunabule.

Kotor je jedinstven i po brojnim rakošnim palatama kao što su palata „Buća“ iz XIV vijeka, palata „Drago“ iz XV vijeka, palata „Pima“ iz XVI vijeka, palata „Vrakjen“ iz XVIII vijeka i palata „Grubonja“ iz XVII vijeka.

GOOGLE MAP

Popularne autobuske relacije sa polascima iz Kotora

Kotor - Banja Luka

Kotor - Beograd

Kotor - Bijeljina

Kotor - Čačak

Kotor - Dubrovnik

Kotor - Kragujevac

Kotor - Novi Sad

Kotor - Sarajevo

Kotor - Subotica

 

 

Komentari

Sasa

15.12.2021

Pre tri godine preko Autorent-a sam bio u Kotoru najvise mi se dopao stari grad i zidine oko njega proveo sam pet lepih dana ispijajuci Niksiko pivo i posmatrajuci brodove koji stignu u Kotor.

16.05.2016

nikola

07.05.2016

dragoljub

14.04.2016

Traveller

25.03.2016

Forza Cattaro! :)

Mirko

25.03.2016

Samo još da riješe problem kolapsa saobraćaja kada pristane kruzer! Ne može se proći kolima po sat vremena i kad nije sezona. Neka naprave makar neku pasarelu od luke do ispred starog grada!

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA