Alexa Certify

BLOG

1.MAJ - OTVARANJE SEZONE U NACIONALNOM PARKU BIOGRADSKA GORA

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/1-maj-otvaranje-sezone-u-nacionalnom-parku-biogradska-gora-111272-750x250.png

1.MAJ - OTVARANJE SEZONE U NACIONALNOM PARKU BIOGRADSKA GORA

Turističke destinacije , 3 Komentara Apr 25, 2019

Tradicionalno 1. maja, u Biogradskoj prašumi, otvara se ljetnja sezona. Prema najavama, cijne za ljetnju turističku sezonu biće nepromijenjene u odnosu na prošlu godinu.

NP Biogradska gora raspolaže Centrom za posjetioce, koji se nalazi na samoj obali Biogradskog jezera. Centar je opremljen interaktivnom prezentacijom i eksponatima koji predstavljaju prirodne i kulturne vrijednosti Parka.

Nacionalni park Biogradska gora osnovan je 1952. godine. Smješten na prostoru sjevero-istočne Crne Gore, između rijeka Tare i Lima, u središnjem djelu planine Bjelasice, zahvata površinu od 5.650 hektara. Njegova zaštita datira još od 1878. godine, kada je ova teritorija postala Knjažev zabran, poklon ondašnjem gospodaru Crne Gore knjazu Nikoli. Pejzaž je izuzetno pitom, sa dominantnom zelenom bojom usljed prostranstava jedinstvenih šumskih ekosistema, koje smjenjuju živopisni krajolici sa livadskom vegetacijom.

Najznačajnija prirodna vrijednost nacionalnog parka je prašuma Biogradska gora, koja zauzima površinu od 1600 hektara i jedna je od posljednjih triju prašuma u Evropi. Ima karakter strogo zastićenog rezervara.

U srcu prašume smješteno je prekrasno Biogradsko jezero, najveće i najpoznatije u nizu ledničkih jezera na području nacionalnog parka.

PJEŠAČENJE - U NP Biogradska gora postoji više staza markiranih standardnom signalizacijom. Po kategorizaciji stepena zahtjevnosti to su uglavnom srednje teške staze prosječne dužine 12 km. Svaka staza vodi do najviših kota i jezera (Crna glava, Zekova glava, Troglava, Pešića jezero, Šiško jezero i Ursulovačko jezero). Može se iznajmiti i vodička služba. Jedan dio najpoznatije označene planinske transferzale CT-1, određene 1987 god., ukupne dužine 120km, prelazi preko ovih prostranstava takođe. Moguće je preći put u njegovoj totalnoj dužini od 6 dana ili njegov dio koji obuhvata Planinu Bjelasicu i NP Biogradska gora za tri dana.

GASTRONOMIJA - Tradicionalna jela planinskih predjela Bjelasice i Sinjajevine uslovljena su bogatstvom pašnjaka, tako da trpezu čine mliječni proizvodi i meso. Specijaliteti kuhinje ovog područja su kačamak i cicvara, kao i jagnjetina, kuvana i pečena pod sačem, koja samo ovdje ima specifičan i prepoznatljiv ukus. Kisjelo mlijeko, kajmak  i sir  su sastavni dio trpeze. Šume su prepune  plodovima koje se  koriste i u pripremanju specijaliteta.

MOBIL HOME - Na samom ulazu u Nacionalni park Biogradska gora se nalazi kamp odmorište za mobil home gdje se posjetiocima pruža mogućnost da u prijatnom ambijentu netaknute prirode provedu ugodan odmor.

KAKO DOĆI? -  Magistralni put Podgorica Beograd prolazi kroz Kolašin, Mojkovac i Bijelo Polje. Do Berana i Andrijevice vodi takođe dobar regionalni put. 

A za prevoz do željene destinacije, bilo da je u pitanju Biogradska Gora ili Kolašin koristite usluge našeg portala www.busticket4.me.

Podgorica -  Kolašin

Mojkovac – Kolašin

Cetinje – Kolašin

Budva – Kolašin

Herceg Novi – Kolašin

Kotor - Kolašin

Tivat - Kolašin 

Komentari

Brano

29.04.2019

Uživanje je na Biogradskom jezeru u proljeće kada je lijep dan!

Melanija

25.04.2019

Donald

25.04.2019

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA