Alexa Certify

BLOG

Malme

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/malme-24646-750x250.jpg

Malme

Turistička odredišta , 0 Komentara Jul 19, 2016

Malme se prostire u južnom dijelu Švedske, na teritoriju regije Skanije predstavljajući njeno sjedište. Treći je grad po broju stanovnika, čiji teritorij naseljava približno 290 000 građana. Sudeći po povijesnim spisima, osnovan je tijekom XIII stoljeća, u vrijeme kada je ovaj grad pripadao teritoriji Danske.

Smješten je u jednoj od najrazvijenijih oblasti u Europi – Eresundu. Eresund predstavlja moreuz koji povezuje švedski i danski teritorij, i jedan je od najprometnijih plovnih putova na svijetu. Pomenutu oblast naseljava približno 3, 8 milijuna žitelja. Putem Eresundskog mosta Malme se nalazi na udaljenosti od 25 km od Kopenhagena.

Malme karakterizira dobro očuvano srednjevjekovna gradska jezgra. Smještena je u središtu grada a njen prepoznatljiv simbol je statua kralja Karla X. Spomenuta statua  smještena je na Stortorget trgu koji datira s početka XVI stoljeća, a sukladno površini koju zauzima predstavlja najveći trg u Skandinaviji.

Ovaj grad sadrži bogato kulturno – povijesno nasljeđe među kojim se izdvajaju jedinstvena arhitektonska zdanja poput renesansnog dvorca Malmöhus Slott- a i Crkve Svetog Petra.

Malmöhus Slott predstavlja jedno od najraskošnijih i najočuvanijih renesansnih zdanja širom Skandinavije. Podignut je od strane Erika Pomeranskog u prvoj polovici XV stoljeća, međutim, početkom XVI stoljeća je usljed napada znatno runiran. Danski kralj Kristijan III je na njegovim ruševinama podigao novi dvorac tijekom prve polovice XVI stoljeća. Danas se unutar ovog kompleksa nalaze Pomorski muzej i Muzej umjetnosti.

Crkva Svetog Petra je najstarija crkva i zgrada u gradu, podignuta 1319. godine, dok se u spisima spominje još u drugoj polovici XIII stoljeća. Ova gotička građevina ima najveći drveni oltar u Europi i propovjedaonicu koja datira još od 1599. godine. Jedinstvena je i po epitafima finansiranim od strane dobrostojećih građana, među kojima neki datiraju s početka XVII stoljeća.

Simbol moderne arhitekture grada je oblakoder Turning Torso. Podignut je 2005. godine, a sukladno visini od 190 metara predstavlja najvišu građevinu u Skandinaviji. Ovaj kondomijum izgrađen je po nacrtu španjolskog arhitekta Santijaga Kalatrave. 

Kulturni život odvija se pretežito u operskoj kući koja je jedna od najvećih u Skandinaviji. Unutar ovog velebnog zdanja iz prve polovice XX stoljeća nalazi se i glazbeni teatar.  

Malme svojim posjetiteljima nudi izuzetno dinamičan provod prilagođen svačijem ukusu. Kada su u pitanju i dnevni i noćni provod, centralna mjesta su Lila torg i Gradska kuća. Duž Lila torga prostiru se brojni noćni klubovi, restorani i prodavnice, dok je Gradska kuća idealna za uživanje u vrhunskim lokalnim gastro specijalitetima.

Za ljubitelje prirode i rekreiranja u periodu od travnja do rujna Folkets park predstavlja pravu oazu i idealno mjesto za obiteljski izlet, dok je tijekom ljeta glavna atrakcija plaža Ribersborg, poznatija kao „Švedska rivijera“.  

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

pismohran