Alexa Certify

BLOG

Kotor

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/kotor-343-750x250.jpg

Kotor

Turistička odredišta , 0 Komentara Jul 19, 2016

Okružen liticama Lovćena i Orjena, Kotor je grad smješten na kraju Bokokotorskog zaliva koji gotovo svakog posjetitelja ostavlja bez daha. Pogled na zaliv koji često nazivaju i najjužnijim fjordom Europe odaje dojam da je ovo jedan od najljepših predjela na Planetu. Sa jedne strane grada nalazi se more, sa druge rijeka Škurda i brijeg Sveti Ivan na kojem je smještena čuvena tvrđava San Giovanni. Jedini je grad istočne obale Jadrana čije je ime uvijek bilo ispisano na svim povijesnim kartama.

Na području kotorske općine prostiru se gradska naselja Dobrota, Ljuta, Orahovac, Dražin vrt, Perast, Morinj, Kostanjica, Stoliv, Prčanj, Muo, Risan, Bigova i Grbalj.

Kroz svoju dugu povijest Kotor je oduvijek bio središte spajanja različitih kultura što ga je činilo jedinstvenim mjestom za život, na kojem  stanovnici pretežito pravoslavne i katoličke vjeroispovjesti vijekovima održavaju krajnje skladan suživot. Okružen je bedemima koji potiču iz vremena Bizantijaca, Nemanjića i Mlečana i sadrži troje vrata -  vrata sa izlazom na gradsko šetalište i obalu, vrata sa izlazom na rijeku i vrata od Gurdića koja vode prema Trojici i cestovnom raskrižju Cetinje – Budva.

Stari grad sačinjavaju veći i manji trgovi i krivudave ulice koje za svakog posjetitelja predstavljaju pravi labirint. Najveći i najznačajniji je Trg od oružja na kojem se nalazi renesansna Kneževa palača, jedno od najstarijih kazališta na ovim prostorima, i barokni toranj za sat iz XVII stoljeća.

Kulturno – povijesna riznica Kotora nalazi se na UNESCO-voj Listi svjetske kulturne i prirodne baštine. Najznačajniji spomenik kulture na području kotorske općine je Katedrala Svetog Tripuna, podignuta 1166. godine što ju čini starijom od Crkve Svetog Pavla u Londonu, Crkve Notre Dame u Parizu, Uspenskog hrama u Moskvi, Bazilike Svetog Petra u Rimu kao i od otkrića američkog kontinenta.

Vrlo značajni spomenici su i Crkva Svetog Luke s kraja XII stoljeća, Crkva Svete Marije iz XIII stoljeća, Crkva Svetog Pavla sa sredine XIII stoljeća ,kao i Crkva Svete Klare u kojoj se čuva knjižnica od oko dvadeset tisuća knjiga i pedeset najstarijih štampanih knjiga do XVI stoljeća, poznatih pod nazivom inkunabule.

Kotor je jedinstven i po brojnim rakošnim palačama kao što su palača „Buća“ iz XIV stoljeća, palača „Drago“ iz XV stoljeća, palača „Pima“ iz XVI stoljeća, palača „Vrakjen“ iz XVIII stoljeća i palača „Grubonja“ iz XVII stoljeća.

GOOGLE MAP

Popularne autobusne relacije sa polascima iz Kotora

Kotor - Banja Luka

Kotor - Beograd

Kotor - Bijeljina

Kotor - Čačak

Kotor - Dubrovnik

Kotor - Kragujevac

Kotor - Novi Sad

Kotor - Sarajevo

Kotor - Subotica

 

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

pismohran