Alexa Certify

BLOG

Go green!

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/go-green-30037-750x250.jpg

Go green!

Razno , 0 Komentara Jul 10, 2016

Često se izgubimo u mislima o budućnosti, kako će izgledati. Tu se račvamo na dva pogleda: utopiju i distopiju. Naravno, krajni rezultat ovisi isključivo od nas. Pozabavimo se sa ova dva termina na kratko. Utopijski pogled na budućnost ukazuje na harmoniju čovijeka sa prirodom, gdje se koriste obnovljivi resursi za dobijanje energije, u nastojanju da se ublaži i/ili potpuno izbriše pričinjena šteta nad prirodom. Potpuni kontrast utopije je distopija. Budućnost u kojoj je priroda krajnje iscrpljena i uništena ljudskom rukom. Mjesto gdje svjež zrak biva luksuzni proizvod. 

Dozvolimo sebi par trenutaka za razmišljanje o ovoj misli. Vrlo je neprijatno pomisliti da bi u budućnosti morali da kupujemo zrak i živimo priključeni na boce sa kisikom da bi mogli da obavljamo najosnovniju funkciju – disanje. Zamislite da jedini način da vidite šume, jezera, rijeke, doline i mnogobrojne druge prirodne ljepote na slici, ili nekom video zapisu koji bi se puštao na gradskom video bimu. A sve to u svrsi davanja lažnog osjećaja prirode, dok bi zapravo to bio samo spomenik zlodjela koje je učinjeno nad prirodom.

Nego da ne budemo pesimistični, okrenimo se sada razmišljanjima kako da spriječimo prethodno navedeno.

Prije svega želim da se zahvalim na pozornosti, to samo ukazuje da dijelimo stav prema očuvanju prirode, Vi i naš cijeli tim. A sada da nastavim, pomislite kako bi bilo zadivljujuće, ohrabrujuće pa čak i nevjerojatno da živimo u svijetu gdje je priroda u potpunosti očuvana, hrana koju jedemo je ista i kvalitetna, zrak koji udišemo je uvijek čist i zdrav. Budućnost u kojoj pijrevozna sredstva nikako ne zagađuju okoliš i budućnost u kojoj je svaki žitelj ponaosob svjestan i savjestan svoga okoliša i aktivno radi na tome da on bude očuvan.

Siguran sam da ovo možda zvuči kao ulomak iz znanstvene fantastike, ali hajdemo da se vratimo u sadašnjost na kratko i razmislimo kako mi direktno utičemo na odabir između ova dva krajnja scenarija.

Kada se upotrijebi termin zeleni prijevoz, mnogima nije jasno o čemu se tu zapravo radi. Mada, da se ne bismo zagubili u mnoštvu analiza i podataka, hajde da pričamo o tome prizemno. Zeleni prijevoz je filozofija koju koriste sve svjetske organizacije i kompanije kao svoj dorpinos smanjenju ispuštanja štetnih plinova i materija u zrak. Zašto je to toliko bitno – vrlo jednostavno, sve što se pošalje na gore, prije ili kasnije se mora vratiti nazad. Iako to što se vraća nazad nije nikako poželjno po nas, i rezultira kiselim kišama, novim mutiranim mikroorganizmima koji su vrlo zloćudni po nas, našu prirodu i planet u globalu.

A što možemo da uradimo da to spriječimo?

Prije svega da prestanemo da budemo lijeni i neodgovorni. Recimo da ako idemo do prodavnice koja je manje od 2Km udaljena od nas, nikako nam nije potrebno osobno vozilo, niti taksi prijevoz. Uvijek možemo da prošetamo do željene lokacije, što je ujedno odlična tjelovježba , a ogroman doprinos očuvanju okoliša.

Odmaknuću se od lokalnog kretanja, pričajmo o putovanjima. Postavimo stvari na tablicu usporedbi. 

Krećete na manji poslovni put, udaljen od vašeg prebivališta ni 50Km. Činjenica je da je udobnije voziti se sam u kolima, ali pomislimo na trenutak koliko mi sami, kao jedan vozač u procentu trošimo goriva i koliko ispuštanje štetnih plinova vršimo. Jeste, u poređenju sa autobusom auto radi manje ispuštanje plinova, ali! Stavite na papir vrlo prostu matematičku rečenicu:

  • Jedan autobus može da preveze pedeset putnika.

  • Jedan automobil u ovom slučaju vozi samo jednu osobu.

U tom slučaju, tko više zagađuje, pedeset automobila, ili jedan autobus?

Prilično uznemiravajuća usporedba, složit ćete se.

Sada kada smo razmislili malo o cijelokupnoj slici, da nastavim. Ukoliko vam treba prijevoz za kraći put, ili odmor, daleko je odgovornije uzeti autobus. Kako vrijeme odmiče tako i utobusi postaju sve više nalik kopnenim krstaricama koje imaju sve uvjete za ugodno i prijatno putovanje. Udobna sjedala, kvalitetnu muziku, Wi-Fi Pristup, toalete. A ako još uzmemo u obzir da je na vama samo da sjednete i na kraju izađete iz autobusa pomislite koliko vam je put manje stresan. U cjelosti ste oslobođeni odgovornosti od nesreća na putu - dodatno je statistički podatak da je daleko veća šansa za udes ukoliko se putuje kolima. Izmorenost, glad, momenti nepažnje, svi leže na vašoj odgovornosti ukoliko ste vozač automobila. Zar ne zvuči dosta sigurnije da jednostavo pustite  profesionalnom, obučenom osoblju da vas sigurno dovedu do odredišta.

A ukoliko se predomišljate zbog velikih redova na autobusnom kolodvoru, samoj gužvi da dođete do istog, tu dolazimo mi sa riješenjem. Ako već imamo zajednički cilj da očuvamo planet i da koristimo autobus kao glavni metod prijevoza, naš portal vam omogućuje da sa velikom lakoćom i krajnjom sigurnošću kupite autobusnu kartu za bilo koju relaciju u regionu. Naši redovi vožnje i cijenici su uvijek precizni, bez ikakvog uzdržavanja se možete osloniti na nas.

Završio bih tekst sa citatom čovjeka koji je paragon umjerenosti i odgovornosti prema svijetu, Dalaj Lama:

 ̋Budite promjena koju želite da vidite u Svijetu ̋.

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

pismohran