Alexa Certify

BLOG

Niš

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/nis-24609-750x250.jpg

Niš

Turističke destinacije , 0 Komentara Mar 21, 2016

Niš se prostire između obronaka Svrljiških planina, planine Seličevice i Suve planine. Ubraja se među tri najveća grada u Srbiji, čiju teritoriju naseljava oko 250 000 stanovnika. Grad su u III veku pre nove ere osnovali Kelti, a naziv je dobio po reci Nišavi na čijim je obalama smešten.

Nalazi se na izuzetno povoljnom geo - strateškom položaju, na raskrsnici puteva koji spajaju Evropu sa Bliskim Istokom - Evropski putni pravac (Koridor 10). Još od davnina datira njegova povezanost sa ostatkom Evrope i Bliskim Istokom. Tokom rimskog i vizantijskog perioda to je bilo poznato kao ''Via Militaris'', a u doba Turaka kao ''Carigradski drum''. Usled ovakve pozicioniranosti povezan je sa svim gradovima u okruženju, dok je sa međunarodnog aerodroma “Konstantin Veliki” povezan sa ostatkom sveta.

Niš je rodni grad Konstantina Velikog, čuvenog rimskog imperatora, koji je 313. godine  Milanskim ediktom priznao hrišćanstvo za zvaničnu religiju Rimskog carstva. Tokom njegove vladavine izgrađena je luksuzna rezidencija, a grad je u tom periodu postao važni administrativni centar. Huni su tokom svoje opsade u IV veku skoro u potpunosti uništili grad.

Glavne turističke atrakcije

Tvrđava -  smeštena u centru grada, na obali reke Nišave, predstavlja jedno od najlepših i najočuvanjih zdanja turske vojne arhitekture na Balkanu. Za njenu izgradnju angažovano je preko četrdeset kamenorezaca iz Carigrada i oko četristo zidara iz Niša i okoline. Izgrađena je na prostoru od preko dvadeset dva hektara, a u okviru nje nalaze se brojni ostaci koji oslikavaju bogatu nišku istoriju: Lapidarijum - zbirka nadgrobnih spomenika; Antička ulica kao i ostaci rimskih termi; Hamam – tursko kupatilo;  Arsenal – skladište oružja i municije; Bali begova džamija; Barutana – objekat predviđen za smještaj oružja i municije; Spomenik knezu Milanu Obrenoviću i oslobodiocima Niša; Zgrada zatvora i Zgrada Istorijskog arhiva.

Ćele kula - jedinstven spomenik u svetu, nastao kao posledica Bitke na Čegru - jedne od predsudnih bitaka u Prvom srpskom ustanku. Sudeći po predanju, kada je vojvoda Stevan Sinđelić usled nemilosrdne borbe shvatio da ne može da pobijedi brojno jače turske snage, pucao je iz pištolja u podzemnu barutanu.  Kada je niški paša Huršid uvideo da je u ovoj strašnoj eksploziji stradalo duplo više Turaka, bez obzira na osvajanje Čegra, naredio je da se skupe glave poginulih srpskih vojnika, da im se odere koža, da se lobanje uzidaju u kulu, a kože napune pamukom i pošalju u Carigrad. Ovaj spomenik sazidan je na putu za Carigrad sa ciljem da opomene one koji dižu bunu protiv Turskog carstva. Inicijalno su se na kuli nalazile 952 lobanje, međutim vremenom je veći deo lobanja nestao ili je oštećen, tako da je danas u kuli ostalo svega 58 lobanja. Početkom XX veka izgrađena je kapela kako bi zaštitila Ćele kulu od daljeg propadanja. Iste godine je na platou ispred ulaznih vrata postavljen rad vajara Stevana Miletića - bista Stevana Sinđelića.  Takođe, u njenoj blizini je podignuta bronzana ploča sa porukom čuvenog pesnika Lamartina koju je posvetio ovom spomeniku kada je prolazio kroz Niš 1833. godine: „Neka Srbi sačuvaju ovaj spomenik. On će naučiti njihovu decu šta vredi nezavisnost jednog naroda, pokazujući mu kakvu su cenu platili njihovi očevi“.

Kazandžijsko sokače – predstavlja jedini očuvani deo stare čaršije. U doba Turaka ovaj deo Niša bio je važna zanatlijska četvrt. Najrazvijeniji je bio kazandžijski zanat, tako da se posle oslobođenja od Turaka pominje čak 13 kazandžija koji su radili u ovoj „kazanžijskoj čaršiji“. Poslednje kazandžijske radnje zatvorene su devedesetih godina prošlog veka. Danas se u ovom starom i očuvanom ambijentu nalazi mnogo dobrih restorana i kafe barova koje ovom kraju daju pravi boemski karakter.

Obrenovićeva ulica – glavna i najprometnija pešačka zona u gradu. Smeštena je u centru grada a duž nje posebno se ističe kuća trgovca Andonovića, predivno arhitektonsko zdanje nastalo između dva svetska rata.

Park Čair – park je smešten u samom jezgru grada Niša, i podeljen je u dva glavna dela -  u jednom delu je velika zelena površina, dok drugi deo čine sportsko-rekreativni sadržaji (klizalište, otvoreni i zatvoreni bazeni, fudbalski tereni, fitness centar). Upravo zbog bogate vegetacije i bujnog zelenila Turci su mu dali ime “Čair” što u prevodu znači bašta. Uz sam park nalazi se veliki broj kafića gde mnogobrojne Nišlije uživaju u popodnevnoj kafi, dok se ovaj deo ulice uveče pretvara u zonu dobrog provoda.

Park Svetog Save - nalazi se na bulevaru a u okviru njega se nalazi i crkva Svetog cara Konstantina i carice Jelene. Praktično u okviru parka se nalazi osnovna škola Sveti Sava. Mnoštvo kafića, radnji brze hrane i lokala čine ovaj park najurbanijim delom bulevara. Tokom prolećnog i letnjeg perioda u parku se organizuju mnoge manifestacije raznovrsnog karaktera. Jedna od tih manifestacija je, sada već čuveni „Medijana Fest“ na kome su učestvovali mnogi izvođači svih muzičkih žanrova. U Parku Svetog Save odrasle su mnoge generacije, pamtivši vreme provedeno na jednoj od njegovih livada kao jedno od najlepših mesta u ovom delu grada.

Usled svoje duge i znamenite istorije Niš poseduje bogatu kulturno – istorijsku riznicu.

U okviru Starog grada nalaze se brojna znamenita zdanja kao što je stara zgrada na Trgu kralja Milana, Čairska česma, Kuća Stambolijskih, Banovina, Zgrada Oficirskog doma, Pasterov zavod, Zgrada Kabineta gradonačelnika, Zgrada glavne pošte, Kuća trgovca Andonovića i Baba Milka - Peron sreće.

Spomenici: Spomen obeležje caru Konstantinu, Ranohrišćanske grobnice, Spomenik na Čegru, Memorijalni park Bubanj, Spomenik oslobodiocima Niša, Spomenik kralju Aleksandru, Spomenik Stevanu Sremcu i Kalči;

Tokom IV veka osniva se eparhija u Nišu, zahvaljujući čemu ovaj grad postaje jedan od važnih religijskih centara, a bazilika podignuta u tom periodu jedna je od najstarijih hrišćanskih sakralnih spomenika na svetu. Osim ove bazlike, među najvažnije sakralne objekte ovog područja ubrajaju se Crkva Sv. Trojice, Crkva Sv. Arhanđela Mihaila, Crkva Svetog Pantelejmona, Crkva Svetog Nikole i Crkva Svetog cara Konstantina i carice Jelene. Takođe, u Nišu postoje i verski objekti drugih veroispovesti: rimokatolička crkva, adventistička crkva i džamija.

Prva gimnazija, Narodno pozorište i Narodna biblioteka postoje duže od jednog veka i unutar ovih zdanja se odvija najveći segment kulturnog života grada.

Jedna od glavnih asocijacija prilikom pomena Niša svakako je Niška banja koja se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini. Okružena predivnim prirodnim lepotama, sa kapacitetom koji zadovoljava svetske standarde, osim zdravstvenih usluga pruža uživanje u raznovrsnim kulturnim i sportskim manifestacijama.

Najznačajnije manifestacije koje upotpunjuju turističku ponudu grada su: Festival glumačkih ostvarenja igranog filma "Filmski susreti", međunarodni festival amaterskih horova "Horske svečanosti" i Likovna koloniјa "Sićevo" - naјstariјa u zemlji.

Za ljubitelje sporta, u gradu se nalazi preko četrdeset sportskih klubova koji okupljaju veliki broj profesionalaca.

GOOGLE MAP

Popularne autobuske relacije sa polascima iz Niša

Niš - Beograd

Niš - Novi Pazar

Niš - Novi Sad

Niš - Budva

Niš - Berane

Niš - Herceg Novi

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA