Alexa Certify

BLOG

Malme

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/malme-24646-750x250.jpg

Malme

Turističke destinacije , 0 Komentara Mar 21, 2016

Malme se prostire u južnom dijelu Švedske, na teritoriji regije Skanije predstavljajući njeno sjedište. Treći je grad po broju stanovnika, čiju teritoriju naseljava približno 290 000 građana. Sudeći po istorijskim spisima, osnovan je tokom XIII vijeka, u vrijeme kada je ovaj grad pripadao teritoriji Danske.

Smješten je u jednoj od najrazvijenijih oblasti u Evropi – Eresundu. Eresund predstavlja moreuz koji povezuje švedsko i dansko kopno, i jedan je od najprometnijih plovnih puteva na svijetu. Pomenutu oblast naseljava približno 3, 8 miliona stanovnika. Putem Eresundskog mosta Malme se nalazi na udaljenosti od 25 km od Kopenhagena.

Malme karakteriše dobro očuvano srednjevjekovno gradsko jezgro. Smješteno je u centru grada a njegov prepoznatljiv simbol je statua kralja Karla X. Pomenuta statua  smještena je na Stortorget trgu koji datira s početka XVI vijeka, a shodno površini koju zauzima predstavlja najveći trg u Skandinaviji.

Ovaj grad sadrži bogato kulturno – istorijsko nasleđe među kojim se izdvajaju jedinstvena arhitektonska zdanja poput renesansnog dvorca Malmöhus Slott- a i Crkve Svetog Petra.

Malmöhus Slott predstavlja jednu od najraskošnijih i najočuvanijih renesansnih zdanja širom Skandinavije. Podignut je od strane Erika Pomeranskog u prvoj polovini XV vijeka, međutim, početkom XVI vijeka je usled napada znatno runiran. Danski kralj Kristijan III je na njegovim ruševinama podigao novi dvorac tokom prve polovine XVI vijeka. Danas se unutar ovog kompleksa nalaze Pomorski muzej i Muzej umjetnosti.

Crkva Svetog Petra je najstarija crkva i zgrada u gradu, podignuta 1319. godine, dok se u spisima pominje još u drugoj polovini XIII vijeka. Ova gotička građevina ima najveći drveni oltar u Evropi i propovjedaonicu koja datira još od 1599. godine. Jedinstvena je i po epitafima finansiranim od strane dobrostojećih građana, među kojima neki datiraju s početka XVII vijeka.

Simbol moderne arhitekture grada je oblakoder Turning Torso. Podignut je 2005. godine, a shodno visini od 190 metara predstavlja najvišu građevinu u Skandinaviji. Ovaj kondomijum izgrađen je po nacrtu španskog arhitekte Santijaga Kalatrave. 

Kulturni život odvija se pretežno u operskoj kući koja je jedna od najvećih u Skandinaviji. Unutar ovog velelepnog zdanja iz prve polovine XX vijeka nalazi se i muzički teatar.  

Malme svojim posjetiocima nudi izuzetno dinamičan provod shodno svačijem ukusu. Kada su u pitanju i dnevni i noćni provod, centralna mjesta su Lila torg i Gradska kuća. Duž Lila torga prostiru se brojni noćni klubovi, restorani i prodavnice, dok je Gradska kuća idealna za uživanje u vrhunskim lokalnim gastro specijalitetima.

Za ljubitelje prirode i rekreacije u periodu od aprila do septembra Folkets park predstavlja pravu oazu i idealno mjesto za porodični izlet, dok je tokom ljeta glavna atrakcija plaža Ribersborg, poznatija kao „Švedska rivijera“.  

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA