Alexa Certify

BLOG

Go green!

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/go-green-30037-750x250.jpg

Go green!

Razno , 0 Komentara Apr 25, 2016

Često se izgubimo u mislima o budućnosti, kako će izgledati. Tu se račvamo na dva pogleda: utopiju i distopiju. Naravno, krajni rezultat zavisi isključivo od nas. Pozabavimo se sa ova dva termina na kratko. Utopijski pogled na budućnost ukazuje na harmoniju čovijeka sa prirodom, gdje se koriste obnovljivi resursi za dobijanje energije, u nastojanju da se ublaži i/ili potpuno izbriše načinjena šteta nad prirodom. Potpuni kontrast utopije je distopija. Budućnost u kojoj je priroda krajnje iscrpljena i uništena ljudskom rukom. Mjesto gdje svjež vazduh biva luksuzni proizvod. 

Dozvolimo sebi par trenutaka za razmišljanje o ovoj misli. Vrlo je neprijatno pomisliti da bi u budućnosti morali da kupujemo vazduh i živimo priključeni na flaše sa kiseonikom da bi mogli da obavljamo najosnovniju funkciju – disanje. Zamislite da jedini način da vidite šume, jezera, rijeke, doline i mnogobrojne druge prirodne ljepote na slici, ili nekom video zapisu koji bi se puštao na gradskom video bimu. A sve to u svrsi davanja lažnog osjećaja prirode, dok bi zapravo to bio samo spomenik zlodjela koje je učinjeno nad prirodom.

Nego da ne budemo pesimistični, okrenimo se sada razmišljanjima kako da spriječimo predhodno navedeno.

Prije svega želim da se zahvalim na pažnji, to samo ukazuje da dijelimo stav prema očuvanju prirode, Vi i naš cijeli tim. A sada da nastavim, pomislite kako bi bilo zadivljujuće, ohrabrujuće pa čak i nevjerovatno da živimo u svijetu gdje je priroda u potpunosti očuvana, hrana koju jedemo je ista i kvalitetna, vazduh koji udišemo je uvijek čist i zdrav. Budućnost u kojoj prevozna sredstva nikako ne zagađuju okolinu i budućnost u kojoj je svaki žitelj ponaosobno svjestan i savjestan svoje okoline i aktivno radi na tome da ona bude očuvana.

Siguran sam da ovo možda zvuči kao odlomak iz naučne fantastike, ali hajdemo da se vratimo u sadašnjost na kratko i razmislimo kako mi direktno utičemo na odabir između ova dva krajnja scenarija.

Kada se upotrebi termin zeleni prevoz, mnogima nije jasno o čemu se tu zapravo radi. Mada, da se ne bismo zagubili u mnoštvu analiza i podataka, hajde da pričamo o tome prizemno. Zeleni prevoz je filosofija koju koriste sve svjetske organizacije i kompanije kao svoj dorpinos smanjenju ispuštanja štetnih gasova i materija u vazduh. Zašto je to toliko bitno – vrlo jednostavno, sve što se pošalje na gore, prije ili kasnije se mora vratiti nazad. Iako to što se vraća nazad nije nikako poželjno po nas, i rezultuje kisjelim kišama, novim mutiranim mikroorganizmima koji su vrlo zloćudni po nas, našu prirodu i planetu u globalu.

A što možemo da uradimo da to spriječimo?

Prije svega da prestanemo da budemo lijeni i neodgovorni. Recimo da ako idemo do prodavnice koja je manje od 2Km udaljena od nas, nikako nam nije potrebno lično vozilo, niti taksi prevoz. Uvijek možemo da prošetamo do željene lokacije, što je ujedno odlična vježba za tjelo, a ogroman doprinos očuvanju okoline.

Odmaknuću se od lokalnog kretanja, pričajmo o putovanjima. Postavimo stvari na tablicu poređenja. 

Krećete na manji poslovni put, udaljen od vašeg prebivališta ni 50Km. Činjenica je da je udobnije voziti se sam u kolima, ali pomislimo na trenutak koliko mi sami, kao jedan vozač u procentu trošimo goriva i koliko ispuštanje štetnih gasova vršimo. Jeste, u poređenju sa autobusom auto radi manje ispuštanje gasova, ali! Stavite na papir vrlo jednostavnu matematičku rečenicu:

  • Jedan autobus može da preveze pedeset putnika.

  • Jedan automobil u ovom slučaju vozi samo jednu osobu.

U tom slučaju, ko više zagađuje, pedeset automobuila, ili jedan autobus?

Prilično uznemiravajuće poređenje, složićete se.

Sada kada smo razmislili malo o cijelokupnoj slici, da nastavim. Ukoliko vam treba prevoz za kraći put, ili odmor, daleko je odgovornije uzeti autobus. Kako vrijeme odmiče tako i utobusi postaju sve više nalik kopnenim krstaricama koje imaju sve uslove za ugodno i prijatno putovanje. Udobna sjedišta, kvalitetnu muziku, Wi-Fi Pristup, toalete. A ako još uzmemo u obzir da je na vama samo da sjednete i na kraju izađete iz autobusa pomislite koliko vam je put manje stresan. U cjelovitosti ste oslobođeni odgovornosti od nesreća na putu - dodatno je statistički podatak da je daleko veća šansa za udes ukoliko se putuje kolima. Izmorenost, glad, momenti nepažnje, svi leže na vašoj odgovornosti ukoliko ste vozač automobila. Zar ne zvuči dosta sigurnije da jednostavo pustite  profesionalnom, obučenom osoblju da vas sigurno dovedu do destinacije.

A ukoliko se predomišljate zbog velikih redova na autobuskoj stanici, samoj gužvi da dođete do iste, tu dolazimo mi sa riješenjem. Ako već imamo zajednički cilj da očuvamo planetu i da koristimo autobus kao glavni metod prevoza, naš portal vam omogućuje da sa velikom lakoćom i krajnjom sigurnošću kupite autobusnu kartu za bilo koju relaciju u regionu. Naši redovi vožnje i cijenovnici su uvijek precizni, bez ikakvog uzdržavanja se možete osloniti na nas.

Završio bih tekst sa citatom čovijeka koji je paragon umjerenosti i odgovornosti prema svijetu, Dalaj Lama:

 ̋Budite promjena koju želite da vidite u Svijetu ̋.

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA