Alexa Certify

blog

"Dani Beograda"

"Dani Beograda"

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/dani-beograda-29998-750x250.jpg

Manifestacije Komentara: 0 starstarstar Apr 15, 2016

U Beogradu se u periodu od 15. do 30. aprila održava petnaesta manifestacija „Dani Beograda“. „Pod sjajem istorije“ slogan je ovogodišnje manifestacije u okviru koje će se održati četrdesetak kulturno – umjetničkih sadržaja.

Proslava koja najvjerodostojnije oslikava istoriju i kulturu ovog grada se tradicionalno održava u znak sjećanja na dva istaknuta datuma – 16. april 878. godine kada je prvi put u pismu pape Jovana VIII upućenom bugarskom knezu Borisu pomenut slovenski naziv Beograda i 19. april 1867. godine kada je knez Mihailo Obrenović od strane Ali Riza – paše dobio ključeve grada, čime je okončana njegova otomanska okupacija.

Ovogodišnji program počinje „Dečjim beogradskim prolećem“, koje će se održati prvi put nakon dvadesetak godina. Tokom drugog dana festivala, duž ulice Kneza Mihaila održaće se niz koncerata različitih žanrova, dok će se u periodu od 16. do 18. aprila na više lokacija održavati manifestacija „Beograd u kadru“. Cvetni trg će 17. aprila biti domaćin književnog matinea „Pesme o Beogradu“ kao i svečanosti u čast 400 godina od smrti Viljema Šekspira.

Za ljubitelje muzejskih postavki, u Skupštini grada će od 16. do 20. aprila biti otvorena izložba  vrijednih eksponata pod nazivom „Naše blago“, koja obuhvata umjetnička djela beogradskih muzeja i legata među kojima će biti istaknuta prva knjiga štampana sredinom XI vijeka u Beogradu - „Beogradsko Četvorojevanđelje“, slika „Jevrejvska mala“ djelo čuvene umjetnice Nadežde Petrović kao i portret knjeginje i kraljice Natalije Obrenović.

Takođe, osim u Skupštini grada, izložbe će biti organizovane na niz lokacija uporedo, od kojih se izdvaja izložba na Savskoj promenadi koja postaje novi simbol grada. Naime, na ovom mjestu će biti predstavljena izložba Muzeja nauke i tehnike pod nazivom „Iz istorije plovidbe“, tokom koje će se održati koncert evergrin muzike u izvedbama Vojkana Borisavljevića, Nade Pavlović, Beti Đorđević, Vlade Maričića i Tanje Jovićević. 

Posjetiocima će 18. aprila u okviru manifestacije „Otvorena vrata institucija grada“ biti omogućeno da posjete mnogobrojne institucije kako bi se na adekvatan način detaljnije upoznali sa istorijom Beograda. 

U četvrtak, 21. aprila, u Sava centru će se održati koncert Divne Ljubojević, dok će se 30. aprila na Trgu Republike koncertom Big benda RTS-a sa specijalnim gostom Dušanom Gojkovićem i koncertom „Lie Pale“ u Domu omladine obilježiti Međunarodni dan džeza, kojim će ovogodišnji program čuvene manifestacije "Dani Beograda" biti uspješno završen. 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

Napišite komentar

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA